TRAINING

ONTWIKKEL EEN VEILIG TEAMKLIMAAT

Psychologische veiligheid: het verborgen fundament voor teamsucces.

Wat is de waarde van een specialist die niet durft spreken? En wat ben je met een talentvolle werknemer die zich geïntimideerd voelt door zijn baas? Als je wilt dat jouw medewerkers hun talenten ten volle kunnen inzetten op het werk, moeten ze zich eerst veilig voelen.

Een zaadje ontkiemt pas als de grond vruchtbaar is. Hetzelfde geldt voor je medewerkers. Hun talenten komen pas goed tot hun recht als ze risico’s mogen nemen, fouten mogen maken en kritiek mogen uiten. Kortom, wanneer hun werkplek een veilige omgeving is waar ze echt zichzelf kunnen zijn. 

“Mensen presteren het best als ze helemaal zichzelf mogen zijn. Dan krijg je de mooiste samenwerkingen en het beste resultaat.”

In de interactieve training ‘Ontwikkel een veilig teamklimaat’ verwerf je de nodige inzichten en vaardigheden om van jouw werkvloer een veilige omgeving te maken.

Na deze training weet je wat psychologische veiligheid is en waarom het soms zo uitdagend kan zijn om een veilig werkklimaat te bekomen. Tegelijk begrijp je waarom het essentieel is om van jouw team een ‘dreamteam’ te maken.

Je werkt aan vertrouwen en verbinding en (h)erkent daarbij je eigen overtuigingen en drijfveren en die van je teamleden. Maar je schept ook ruimte voor durf. Met andere woorden: you care to dare!

Tenslotte verwerf je naast de nodige kennis ook de noodzakelijke facilitatievaardigheden om dit ook effectief toe te passen in jouw team. Met je persoonlijk actieplan en de nuttige visual die je van ons krijgt kan je ook na de training blijven werken aan een veilig teamklimaat. 

In deze interactieve training nemen we je mee in 6 hoofdstukken om alle geheimen van psychologische veiligheid uit de doeken te doen en je concrete tools mee te geven om dit in je team te installeren.

1. Het belang en de kenmerken van psychologische veiligheid.

Wil jij in tijden van snel veranderende samenwerkingen zorgen voor betere prestaties, meer betrokkenheid, innovatie en leergedrag en een grotere werkvreugde? Zorg dan dat je mensen zich veilig voelen. Dat doe je door in te zetten op inclusie, kennisdeling, (h)erkenning, uitdaging en positiviteit.

2. Het concept ‘Psychologische veiligheid’.

Je weet dat veiligheid geen synoniem is van vertrouwen of vriendelijkheid maar de overtuiging dat je op de werkplek interpersoonlijke risico’s kan nemen. En dat dit betekent dat je ongestraft meningen en feedback mag geven, bezorgdheden uiten en fouten maken.

3. Wat maakt jouw team ‘succesvol’?

Wil je bouwen aan een ‘dreamteam’? Zorg dan voor een goede balans tussen performance en psychologische veiligheid. Dat laatste vereist vertrouwen, verbinding én durf. Care to dare dus!

4. Ons sociaal brein: over vertrouwen en verbinding maken (CARE).

Je weet hoe belangrijk vertrouwen en verbinding zijn en hoe je die creëert vanuit de voorkeuren en drijfveren van jezelf én je teamleden.

5. Sociale durf: over afspraken durven en kunnen maken (TO DARE).

Je begrijpt de waarde van goede afspraken en gaat op zoek naar de noodzakelijke common ground om die te kunnen maken. Daarvoor schep je duidelijkheid over doelen, taken, rollen, prioriteiten, normen enzovoort.

6. In de praktijk

Je hanteert de juiste facilitatietechnieken om de inzichten en templates toe te passen in jouw team.

 

Na deze training:

  • Ben je vertrouwd met het concept psychologische veiligheid.
  • (H)erken je psychologische veiligheid en het belang ervan.
  • Weet je waarom vertrouwen en verbinding zo belangrijk zijn (CARE)
  • Ken je de waarde van sociale durf in een veilig teamklimaat (TO DARE)
  • Kan je een aantal basis facilitatietechnieken inzetten in jouw teammeetings
  • Concrete cases uit de groep
  • Groepsoefeningen
  • Persoonlijk actieplan (vertaling van theorie naar de werkplek)
  • Wetenschappelijke vertaalslag
  • Visual, steekkaarten en/of e-book voor elke deelnemer

Deze training kan perfect ingezet worden als een plug and play training, maar kan even goed deel uitmaken van een Learning Journey. Hieronder enkele voorbeelden die je kan inzetten om het effect van de training te verhogen:

  • Voor- en natraject via learning boosters & het gebruik van jobaids
  • Visuals en/of (e-)booklets op maat
  • individuele coachings nadien
FormatS

Ganse dag

Aangepast format mogelijk in functie van de leerdoelstellingen

Praktisch
  • Max. 12 deelnemers
  • Taal: NL, FR, ENG
DOELGROEP

Teams
Leidinggevenden

Versnel je leerproces en doe het zelf!
Bekijk onze ‘do-it-yourself’-oplossingen

BUILDING CULTURES OF DIALOGUE

Formats om een cultuur van dialoog te ontwikkelen?

Leren doen we allemaal in verschillende vormen en op verschillende manieren. Om de skills te implementeren die voor jouw organisatie belangrijk zijn, is het cruciaal dat de gebruikte leerinstrumenten de nodige impact hebben en afgestemd zijn op jouw organisatiecultuur. Op basis van onze expertise en ervaring onderscheiden wij de volgende:

Onze events

The Tipping Point houdt de vinger aan de pols en onderzoekt voor u welke skills essentieel worden in de toekomst & hoe u die kunt implementeren in uw organisatie. Wij delen graag deze kennis met u via verschillende events.

Live workshop

FEEDBACKCULTUUR UNLOCKED

Lunch & discover online

HOW TO BUILD CULTURES OF DIALOGUE

Lunch & discover online

HOW TO BUILD CULTURES OF DIALOGUE

Live workshop

PSYCHOLOGISCHE VEILIGHEID UNLOCKED

Lunch & discover online

HOW TO BUILD CULTURES OF DIALOGUE

Live workshop

FEEDBACKCULTUUR UNLOCKED

Lunch & discover online

HOW TO BUILD CULTURES OF DIALOGUE

LET'S TALK

Vragen over ons aanbod?