Veranderingen en werkdruk in je organisatie beïnvloeden de veerkracht van jouw medewerkers. Als leidinggevende ben je mede verantwoordelijk voor het welzijn van jouw medewerkers. Moet je jouw medewerkers ondersteunen in al die zaken? Maar hoe vind jij die balans? Tot waar reikt jouw verantwoordelijkheid als leidinggevende? En in hoeverre is een medewerker zelf verantwoordelijk voor het versterken van zijn veerkracht?
“Wanneer je stresssignalen oppikt bij je medewerkers en ze bespreekbaar maakt leg je het fundament voor een veerkrachtig team.”
In de interactieve opleiding Een veerkrachtig team bouwen staan we stil bij jouw rol als leidinggevende. We vertrekken daarbij van jouw concrete cases. Zo kan je nieuwe kennis en vaardigheden meteen meenemen naar je werkvloer.
Na deze training weet je wat veerkracht is en waar jouw verantwoordelijkheden als leidinggevende liggen en ook eindigen. Je kent de impact van negatieve stress en herkent waarschuwings- en alarmsignalen in je team. Je hebt ook enkele beproefde gesprekstechnieken onder de knie om stress bespreekbaar te maken en veerkracht te versterken.
Deze technieken oefen je samen met de andere cursisten én met een simulatieacteur. Je werkt aan je persoonlijke actieplan en krijgt van ons een nuttige visual en/of e-book die je ook na de training kan raadplegen.
1. Wat is veerkracht nu eigenlijk?
Om te weten veerkracht is, moet je weten wat positieve en negatieve stress is. En waarom hebben wij stress eigenlijk nodig?
2. Mijn rol als leidinggevende binnen veerkracht
Je bent leidinggevende, geen therapeut. Dat lijkt evident, maar waar trek jij de grens?
3. Stresspatronen herkennen in mijn team
Welke impact heeft stress op de gedachten, het gedrag en de gevoelens van jouw medewerkers. Leer waarschuwings- en alarmsignalen herkennen en grijp juist in.
4. Let’s do this – gesprekstechnieken: fundamentals
Je leert wat je moet doen wanneer een medewerker negatieve stress ervaart en hoe je die stress benoemt en bespreekbaar maakt. En wat doe jij als een collega uitvalt?
Na deze training:
Deze training kan perfect ingezet worden als een plug and play training, maar kan even goed deel uitmaken van een Learning Journey. Hieronder enkele voorbeelden die je kan inzetten om het effect van de training te verhogen:
Ganse dag
Tweedaagse met halve of ganse dag acteur op dag 2
Varianten (met impact op programma):
Leidinggevenden
Leren doen we allemaal in verschillende vormen en op verschillende manieren. Om de skills te implementeren die voor jouw organisatie belangrijk zijn, is het cruciaal dat de gebruikte leerinstrumenten de nodige impact hebben en afgestemd zijn op jouw organisatiecultuur. Op basis van onze expertise en ervaring onderscheiden wij de volgende:
The Tipping Point houdt de vinger aan de pols en onderzoekt voor u welke skills essentieel worden in de toekomst & hoe u die kunt implementeren in uw organisatie. Wij delen graag deze kennis met u via verschillende events.
Erkend dienstverlener KMO-portefeuille
Reg.: DV.O229775